őszi levelekmarosfői őszzúzmaraősz a Feketerezenzúzmarás nyírfaősz a Gyilkos tónálzúzmarás fűszálakGréces ősszelzúzmarás csipkebogyóMarosfőpárás Marosfőzúzmarás fenyő

2014. október 9., csütörtök

Erdély legszebb tájai: Gyilkos-tó

" A legmeglepőbb, a legelragadóbb képek egyike áll előttünk. Még az is, ki felső Olaszország és Svájcnak ünnepelt tavait látta, bámulattal fog e látvány előtt megállani. Nagyobbszerű tüneményt talán igen, de szebbet, vonzóbbat bizonnyal nem rejtenek a havasok keblökben"
                                                                                                        Orbán Balázs, 1864

  150 év múltával, 2014 nyarán sétáljuk körül a tavat. A nagy székely történetíró szavai még ma is élethűek, a táj varázsa változatlanul bámulattal tölt el.

A tó alig 177 éve keletkezett egy földcsuszamlás következtében. Világviszonylatban egyedülálló a tó különös szépsége. A nevének "gyilkos" volta, vagy  talán a víztükréből kiálló, bizarr látványt nyújtó fenyő-csonkok az oka,  hogy önkéntelenül megborzongunk láttára.
Gyönyörűen mesés, rejtelmes és hátborzongató.
 A csodálatot fokozza a tó körüli táj megkapó szépsége. Sziklaóriások őrködnek fölötte. A Gyilkos-csúcs, amelynek  talán nevét is köszönheti. 1837-ben a hegy  esőzések következtében megcsúszott és eltorlaszolta a patak medrét, létrehozva a tavat.
A Kis-Cohárd  szikla tömbje a tó fölé magasodva uralja a tájat.



 A hátborzongató gyönyörűséghez a buja növényzet látványa is hozzájárul.
Élet és elmúlás. E kettős képzet kísér utunk során. A vízben korhadó fenyők látványa lehangol, az elmúlásra emlékeztet, a buján zöldellő, virágzó növényzet lelkesít, a megújulást jelképezi.








                 Tükrözés
A tó vízébe pillantva újabb csoda történik. Sejtelmes zölden csillogó felületén a környező világ fejre állított képe tükröződik. A hófehér sziklák, a méregzöld fenyves, a tóparti házak, az ég azúr kékje, a felhők mind láthatóak rezzenő tükrén. Szelíd zöld fényében mintha a mondabeli lány szeme tekintene vissza ránk.



Kert a tó közepén.
A természet újjászületésének szimbólumával találkozunk a tó vízében.
Az elmúlást jelképező, korhadó farönkökön újjáéled a növényzet. Fenyőcsemeték, cserjék nőnek, fű zöldell rajtuk. A tó vízén úszkáló vadkacsáknak fészkelő helyet nyújtanak.
Nagyszerű látvány, csodálatos érzés.







A több mint egy évszázaddal korábban történt természeti katasztrófa egyedülállót, csodát, újat  teremtett Székelyföldnek, a világ legszebb, legrejtelmesebb tavát.