őszi levelekmarosfői őszzúzmaraősz a Feketerezenzúzmarás nyírfaősz a Gyilkos tónálzúzmarás fűszálakGréces ősszelzúzmarás csipkebogyóMarosfőpárás Marosfőzúzmarás fenyő

Gasztronómia

Kedves vendégeink!


Szeretettel meghívunk vendégházunk konyhájába, ahol ellesheted a konyhánk titkait, ételreceptjeit és az étkezőjébe, ahol bőségesen terített asztal vár rád finomabbnál finomabb falatokkal.
Ha szívesen megkóstolnád vendégházunk ételspecialitásait, ha ismerkednél a székely konyha jellegzetes ízvilágával, tekintsd meg ajánlatunk és közöld kívánságod, leginkább melyiket szeretnéd megkóstolni.


Jó étvágyat kíván
a Gréces Vendégház háziasszonya


LEVESEK

1. Tárkonyos pityókaleves füstölt oldalassal
Maréknyi vagdalt tárkonnyal ízesített, tejfölös eresztékkel felengedett krumplileves,amiben gazdagon úszkál a finomra főtt, aprított füstölt oldalas, ecettel savanyítva.

2. Dombraszökő, azaz túrós pityókaleves
A legegyszerűbb, de ugyanakkor a legkülönlegesebb levesünk. Sós vízben főtt krumpli, a tányérban belekevert juhtúróval, megszínesítve egy kis apróra vágott petrezselyemzöldjével.

3. Piros kokojza- (havasi meggy), azaz piros áfonya-leves
A legfinomabb, legkülönlegesebb gyümölcslevesünk, egyedi fanyar-savanykás, édeskés ízével. Friss vagy eltett piros áfonya tejszínben felforralva, cukorral kellemesen édesítve. Hidegen fogyasztva felséges.

4. Csorbaleves, aminek több változata közül választhatsz: húsgombócos csorba, parasztcsorba, erdélyi csorba
Mindenik fajtája telis-tele finomra főtt húsgombóccal, illetve vagdalt növendék- vagy disznóhússal, meg mindenféle friss zöldséggel, például padlizsánnal. Lestyánnal vagy tárkonnyal ízesítve és a csorbalevesek speciális belevalójával, a borscs-val savanyítva. Tejfölösen még finomabb.

5. Pulyka- vagy csirke-becsinált leves, azaz szárnyas raguleves
Puhára főtt, kicsontozott pulyka- vagy csirkeaprólék, mindenféle apróra vágott friss zöldséggel, nyakon öntve bőségesen tejföles habarással, jó sok petrezselyemzölddel, pirospaprikával színesítve.

6. Hurutos leves ángádzsáburral 
Örmény specialitás, mivel a háziasszony ereiben örmény vér is csörgedez. Huruttal (kovászolt tejben forralt petrezselyemzöld) savanyított húsleves alaplé, finom hússal töltött tésztával - az ángádzsáburral (esetleg raviolival).

7. Hagyományos húsleves 
Minálunk nem hagyományosan marhalábszárból és pulykahátból készül.
  
8. Bárányfej-leves
A húsvét szent ünnepének hagyományos, ínycsiklandozó ételkülönlegessége. Mennyeien finom, édesanyám receptje alapján főzve. Titkosítva vagyon.

9. Zöldpaszuly-leves, azaz zöldbab-leves
Sárga - nem zöld - vajpaszulyból, murokkal, más néven sárgarépával összefőzve készül, egy csokor petrezselyemzölddel, tejföles eresztékkel. Ecettel enyhén savanyított.

10. Fuszulykaleves tárkonyosan, füstölt oldalassal 
Azaz bableves füstölt oldalassal. Tavaszi-nyári változata a salátás, zöld kapros fuszulykaleves.

11. Öntöttsaláta-leves.       
Gazdagítva vagyon pirított szalonnakockával, kockára vágott tojásrántottával. Zöld kaporral fűszerezve, kevés ecettel savanyítva, tejfölösen kiváló. Különlegesen jó juhtúrós puliszkával társítva.


EGYTÁLÉTELEK

1. Töltött-lucskos káposzta
Édesanyám receptje. Titkosítva.

2. Bográcsos
Szabad tűzön, óriás fenyők árnyékában főve jó. "Utolérhetetlen ízét gazdagítja a tűzifa maró füstje, a fenyők tűlevelének illata, a madarak éneke" (házigazda).
A ház speciális receptje szerint készül, csontos növendékhúsból, disznócombból, sok édes-nemes pirospaprikával, babérlevéllel, hagymával, fokhagymával, petrezselyemzölddel és a híres csíki pityókával.
 



Ételspecialitások


1. Szabad tűzön grillezve
Grillezett egyveleg: pácolt tarja porhanyósra grillezve, csoré kolbász (mics) rozsdásra pirítva, csirke szárny, szalonnába göngyölt csirke máj ropogósra sütve, grillezett zöldségek: padlizsán, uborka, sárgarépa, paprika, hagyma és az elmaradhatatlan sült szalonna. Mellé vegyes, friss zöldségekből készült savanyúság dukál. A csoré kolbász mellé mustárt ajánlunk.
A grillezett finomságok után az igazi csíki sört ajánljuk iszogatni.

Szerkesztés alatt.