őszi levelekmarosfői őszzúzmaraősz a Feketerezenzúzmarás nyírfaősz a Gyilkos tónálzúzmarás fűszálakGréces ősszelzúzmarás csipkebogyóMarosfőpárás Marosfőzúzmarás fenyő

2011. szeptember 8., csütörtök

Székely gyémánt

A "székely gyémánt" nem más, mint az aragonit. Orbán Balázs nevezte el így ezt a sajátos mészkő-fajtát. Valóban kincset érő ez a kristályos mészkő különleges színével, erezetével. Korábban szép dísztárgyakat faragtak, csiszoltak belőle az ügyes kezű székely mesterek.                                                                     
Románia legnagyobb aragonit lelőhelye Korond Árcsó felőli kijáratánál, a Csigadombon található (a domb elnevezését feltehetően a nagy számban itt élő Pannon csigákról kapta). A hajdani aragonitbánya 1980-tól földtani rezervátum lett, területén ma jól kiépített tanösvény található.

Az aragonit létrejöttéhez számos feltétel együttes megléte szükséges: mészkő, vulkanikus kőzetek, sótömbök és források egy helyen kell, hogy előforduljanak - ezért olyan egyedi geológiai kuriózum a korondi Csigadomb, ahol valamennyi feltétel adott. Az aragonit keletkezése tulajdonképpen a karbonátokban gazdag, sós vizű források építő munkájának köszönhető. A sziklafalakon jól megfigyelhető az aragonit kristályoknak a hajdani vízerek mentén történő kirakódása. Valódi különlegessége a helynek, hogy most is látható az aragonit kristályok képződése. Csodálatos megfigyelni a szikla tövében feltörő, ásványokban gazdag kis forrás kőzetépítő munkáját. Ha egy keveset kimerítünk a  forrás vizéből, észlelhetjük a türkizes színben csillogó, kirakódó kristályokat. Nagyszerű élmény szembesülni a természet eme alkotóerejével! 

A hely különleges egyedisége még egy meglepetéssel kecsegtet. A forrás közelében egy kis iszapvulkán is bugyogtatja a feltörő földgázokat. Képzeljük még hozzá, hogy hajdanán, az aragonit kitermelés idején, a sziklák mélyedésében felgyűlt tavacskában egy kis népfürdő is működött, ugyanis a forrásvíz gyógyhatású.

Egy korláttal ellátott falépcsőn felkapaszkodhatunk egy kis kilátóhoz, ahonnan szép kilátás nyílik a kincset rejtő sziklákra és a környező vidékre. A magaslatról megpillanthatjuk a nem messzire található parajdi sószoros ugyancsak igazi kuriozitást jelentő sószikláit is.    


4 megjegyzés:

Szilágyi Eszter írta...

Na és mi az, hogy aragonit? Tessék bejegyzést írni, ez így nem megy. Egyáltalán hogy kerül oda Korondra? Van-e köze a fazekassághoz? Van-e köze Aragornhoz (most ment a Gyűrűk ura a tévében)? Van-e köze a gyémánthoz? Miért bánya, amikor úgy néz ki, mint egy szurdok, pallóval a turistának? Jól látom, hogy KIÉPÍTETT palló vezet a szurdokon keresztül? Jé, azta, nahát!

Kinga írta...

Igen, igen, én is akartam ezeket kérdezni. Hol van, eddig nem is tudtam róla? Nézzzük meg, tudjuk meg.

Gréces vendégház írta...

Ay információk készen vannak, csak épp szerkesztés alatt.

Unknown írta...

kiraly hely .a vulkan iszapot használtam hat megváltás !

Megjegyzés küldése