őszi levelekmarosfői őszzúzmaraősz a Feketerezenzúzmarás nyírfaősz a Gyilkos tónálzúzmarás fűszálakGréces ősszelzúzmarás csipkebogyóMarosfőpárás Marosfőzúzmarás fenyő

2011. május 11., szerda

Marosfő környékének természeti kincsei Források


    A Marosfő környékén tett barangolások, túrázások alkalmával lépten-nyomon hegyi forrásokra bukkanunk. Kristálytisztán, jéghidegen bugyognak föl a föld mélyéből, vizük általában földmélyedésben gyűlik össze. A bővebb hozamú források vízét az emberek vályukba terelik, amit a havasi legelőkön "nyaraló"  állatok itatására használnak. Van, amikor vascsövet helyeznek a feltörő víz útjába, amin át vidáman  csörgedezik elő a forrásvíz. Kellemes "zenéje" a természetnek a forrásvíz csobogása.
   Nevezetesebb források Marosfő környékén:
  • A Maros folyó forrása. Két forrást tulajdonítanak a Maros eredetének. A könnyen megközelíthető, "turisztikai" Maros-forrást, ami a Marosfőt átszelő főút közelében, a Mókus vendéglő mögött bukkan fel a felszínre. A földrajzi Maros-forrást, amely a Feketerez csúcsa alatt tör fel a földből. Marosfőről három órai gyalogtúrával elérhető a mesésen szép, erdő rejtekén megbúvó forrás, melyet kis fakerítés és szentképek vesznek körül.
  • Az Olt folyó forrása. Földrajzi forrása a Gyergyói-havasokhoz tartozó Sipos-kő északkeleti oldalán ered, a Kovács Péter-hágó közelében, egy kápolna mellett. Láp-forrás, egy mocsaras terület vizét összegyűjtve, egy vályún keresztül folyva csordogál tovább le a völgybe, ahol nemsokára sebes folyású patakocskává növi ki magát.
  • Szemforrás. Marosfőn, a vasúthoz közel, a Meszes-patak völgyében csobogva folyik egy csövön át. Vize gyógyító hatással van különböző szembetegségekre.
  • Borvízforrás. A Csík-Magosa mögött, a Csíkszentdomokosra vezető erdei út mentén található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése