őszi levelekmarosfői őszzúzmaraősz a Feketerezenzúzmarás nyírfaősz a Gyilkos tónálzúzmarás fűszálakGréces ősszelzúzmarás csipkebogyóMarosfőpárás Marosfőzúzmarás fenyő

2011. augusztus 28., vasárnap

Zeteváraljai víztározó


Marosfői autós kirándulások egyik legszebb állomása, alig 45 km távolságra. Gyergyóújfalut elhagyva emelkedik az út a Libán-tetőre. Egy pihenőre érdemes megállni az újfalui kőbánya kilátójánál. Innen rálátni a Gyergyói- medencére, egy táblán térkép mutatja, hogy milyen hegycsúcsok láthatók körös-körül. A látvány lenyűgöző, holdbéli tájra emlékeztet.

Vadregényes út vezet át a Libán-tetőn. A komor, titokzatos, méregzöld fenyves mély csendjét  kristálytiszta források csobogása töri meg, a tájat fák tövében megbúvó, elszórt házak tarkítják. Lefelé haladva a tetőről a vad, bozótos fenyves árnyas, szellős lombhullató erdővé szelídül. Libán falut elhagyva, zubogó patak partján Sikaszó szép, tájba illő házai mellett kanyarog az út (az út nemrég volt felújítva). Leérkezvén a hegyről, nemsokára a vízgyűjtő tó mellett visz az  utunk. A gátra érve fenséges látványban van részünk. Kitárul előttünk az erdőkkel övezett tó, középen egy szabályos kúp alakú hegy csodálatos látványával. A tóban nyáron fürödni, halászni, csónakázni  lehet, környékén rendezett kemping, bár található.Télen a befagyott tavon korcsolyázni, autó után kötött szánkón síklani lehet.
A Zetelaki víztározótól ellátogathatunk az alig 12 km-re levő Székelyvarság egyedülálló, vadregényes hegyi tanyavilágába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése